dcsimg
 • Najbolji način za predviđanje budućnosti jest njezino stvaranje.

  Abraham Lincoln

 • Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova.

  Eleanor Roosevelt

 • Možda nismo u stanju pripremiti budućnost za svoju djecu, ali smo barem u stanju pripremiti svoju djecu za budućnost.

  Franklin D. Roosevelt

 • Svi su cvjetovi budućnosti u sjemenu sadašnjosti.

  Kineska

 • Budućnost ovisi o tome što radiš danas.

  Mahatma Gandhi

 • Nikada ne mislim o budućnosti – ionako prebrzo dolazi.

  Albert Einstein

 • Prošlost je duh, budućnost je san, sve što imamo je sada.

  Bill Cosby

 • Ako ne mislite o budućnosti, ne možete je ni imati.

  John Galsworthy

 • Problem s budućnosti je u tome što obično stiže prije nego smo mislili.

  Arnold Glasgow

 • Budućnost je uvijek u pokretu.

  Minch Yoda

Print

Festival znanosti na Zvjezdarnici 26. 04. 2013.

Posted in Novosti.


Ove se godine po uzoru na desetak većih gradova u Hrvatskoj po drugi put i u Puli održala manifestacija "Festival znanosti", kojom se građanima raznim prezentacijama i predavanjima nastoji što više približiti znanstvene dosege i otkrića. Završna večer održala se na Pulskoj Zvjezdarnici, gdje su članovi Astronomskog društva "Istra" Pula građanima održali dva predavanja - o potencijalno opasnim tijelima Sunčevog sustava i Hrvatskoj meteorskoj mreži te o povijesti Pulske zvjezdarnice i radu ADIP-a.

Više informacija može se pronaći na mrežnim stranicama Astronomskog društva "Istra" Pula: 

http://www.adip.hr/Home/Arhiv/2013/Festival_znanosti_Zvjezdarnica_26-04-2013/index.html
Print

˝Predmeti i izumi budućnosti˝, Dječji vrtić Monte Zaro

Posted in Novosti.

Dječji vrtić Monte Zaro

Povodom Festivala znanosti 2013. u izložbenom prostoru vrtića Monte Zaro od 22.04 do 26.04. predstavljena je izložba dječjih radova na temu ˝Predmeti i izumi budućnosti˝.

U izložbi su sudjelovale četiri vrtićke skupine sa različitim temama i radovima:

Skupina ˝Tintilinići˝, odgojiteljice Loredana Rogić i Đurđica Grbac na temu ˝Vozilo budućnosti; djeca su kroz likovni izričaj prikazali zamišljene nacrte vozila budućnosti te zajednički izradili 3d maketu jednog takvog vozila.

Skupina ˝Pačići˝, odgojiteljice Alma Šverko i Katarina Zelić na temu ˝Vrtić budućnosti – Duga˝; vrtić budućnosti je nastao iz ideje djece da naprave drugačiji vrtić kako ga oni zamišljaju. Uz likovni izričaj djece i stvaranje zajedničkog nacrta djeca su izradila maketu svog vrtića  koji bi imao bazen, solarne ćelije i propeler na krovu da može letjeti.

Skupina ˝Bubamare˝, odgojiteljice Danijela Košara i Melita Rosezin Šetić na temu ˝Energija budućnosti˝; djeca su se upoznala s obnovljivim izvorima energije te izradila zajednički plakat na tu temu.

Skupina Balončići˝, odgojiteljice Slavice Igrec Klarić i Laura Grubišić na temu ˝Vremenski stroj – vremeplov˝; djeca su izradila interaktivni stroj koji im omogućuje putem igre i mašte putovanje kroz vrijeme polazeći od svoje prošlosti do sadašnjosti prema budućnosti.

U sklopu izložbe, predstavljen je projekt skupine ˝Cvjetići˝, odgojiteljice Davorka Rački Zimolo i Marinela Lančić na temu ˝Vrtić u EU˝. Na dva plakata prikazan je tijek projekta u kojem su se djeca: upoznala s osnovnim pojmovima EU; izradila kartonsku kuću EU s 27 otvorenih prozora i jednim zatvorenim (hrvatskim), ; izradili svoje male EU putovnice; napravili didaktičke igre EU cvijet i parne slike te se kreativno izrazili putem likovnog izričaja.

Print

S.E.E.P. iliti Samoodrživi eko-edukacijski park

Posted in Novosti.

24.2013. i gimnazijalci su dobili priliku predstaviti sebe i svoj projekt u ugodnoj atmosferi Festivala znanosti u Puli. A što su to zapravo Gimnazijalci osmislili? "S.E.E.P". iliti Samoodrživi eko-edukacijski park. U samom nazivu se kriju osnovne značajke ove eko-inovativne ideje.Dakle, ovaj park nudi mnogobrojne usluge : prostor za edukaciju pojedinaca i grupa; informiranje putem interaktivnih zaslona koji će biti postavljeni u parku te time omogućiti samostalnu edukaciju o antičkim znamenitostima našeg grada; iznajmljivanje običnih i električnih bicikala; prostor za igru, odmor i razonodu. Prezentirajući ne samo svoju ideju već i cjelokupni rad i put od međunarodnog projekta "Mladiekoin" do državnog natječaja "Ideja godine", ekipa Gimnazije Pula pod vodstvom profesora Kazimira Berljavca zabavila je one koji su bili voljni prihvatiti ulaznicu za svijet poduzetništva i inovativnosti.

 

Print

Predstavljen program 11. Festivala znanosti

Posted in Novosti.

U prostorijama Istarske županije danas je predstavljen program ovogodišnjeg Festivala znanosti koji će se diljem Hrvatske održati od 22. do 27. travnja ove godine.

Prema riječima tajnika Zajednice tehničke kulture i predsjednika Organizacijskog odbora Antona Pletikosa, cilj ove manifestacije je povezivanje obrazovnih institucija kako bi se senzibilizirala javnost prema svijetu znanosti.

Festival se održava 11. godinu za redom u deset hrvatskih gradova, među kojima je i Pula, a ovogodišnja tema manifestacije je „budućnost“.

Festival u Puli počinje u ponedjeljak u 10 sati predavanjem Antonia Šibera o virusima u Zajednici tehničke kulture u Puli, a tijekom trajanja festivala, događanja će se odvijati u pulskim osnovnim školama, dječjim vrtićima, Astronomskom društvu Istra Pula, te DVMZ-u dok će zatvaranje biti u petak u 19.00 sati u pulskoj Zvjezdarnici.

Županijska pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Erik Lukšić zahvalili su svim uključenima u organizaciju, pozvavši građane da u što većem broju poprate brojne aktivnosti ove zanimljive manifestacije.