dcsimg
 • Najbolji način za predviđanje budućnosti jest njezino stvaranje.

  Abraham Lincoln

 • Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova.

  Eleanor Roosevelt

 • Možda nismo u stanju pripremiti budućnost za svoju djecu, ali smo barem u stanju pripremiti svoju djecu za budućnost.

  Franklin D. Roosevelt

 • Svi su cvjetovi budućnosti u sjemenu sadašnjosti.

  Kineska

 • Budućnost ovisi o tome što radiš danas.

  Mahatma Gandhi

 • Nikada ne mislim o budućnosti – ionako prebrzo dolazi.

  Albert Einstein

 • Prošlost je duh, budućnost je san, sve što imamo je sada.

  Bill Cosby

 • Ako ne mislite o budućnosti, ne možete je ni imati.

  John Galsworthy

 • Problem s budućnosti je u tome što obično stiže prije nego smo mislili.

  Arnold Glasgow

 • Budućnost je uvijek u pokretu.

  Minch Yoda

Print

Novi načini prezentacije sadržaja: Praktična izrada elektroničke knjige u EPUB formatu

Posted in Sažetak i biografija.

Svrha radionice je kreiranje elektroničke knjige u EPUB formatu od strane svakog sudionika. Prije svega će se u kratkim crtama predstaviti teorijska osnova potrebna za daljnji rad, kao što su pojmovi: elektronička knjiga, formati pohrane, metapodaci, HTML, PHP, Eclipse i ostali. Voditelj aktivnosti svaki korak radi zasebno koji će se prikazivati putem projektora, dok ga ostali sudionici prate na svojim računalima, a suradnici su zaduženi za dodatnu pomoć svim polaznicima radionice.
Svaki sudionik će morati sa servera (voditelj aktivnosti će na radionici dati adresu servera) skinuti predložak koji će sadržavati sliku naslovnice, tekst knjige za koju su istekla autorska prava, a koja će se napraviti u elektroničkoj verziji te predložak Eclipse postojećeg projekta. Svaka daljnja aktivnost je nadogradnja predloženog projekta u Eclipse radnom okruženju, koji je prethodno instaliran na svako računalo. Unutar predloška će biti potrebno umetnuti sliku naslovnice, naslov knjige na više mjesta, definirati poglavlja, umetnuti tekst knjige podijeljen na više poglavlja, deklarirati metapodatke...
Potom će se završeni projekt pohraniti na tvrdi disk, pretvoriti u .epub format, provjeriti valjanost formata i pregledati završeni proizvod u EPUBReader-u koji je isto tako već instaliran na svako računalo.

CV voditelja:

Antun Matanović, rođen 27.7.1991.
Opću gimnaziju završava u Vinkovcima, a potom upisuje redovni studij Informatologije u Osijeku. Trenutno student 3. godine preddiplomskog studija, a kompetencije za radionicu su odslušani i položeni kolegiji s ocjenom izvrstan: Osnove informacijske tehnologije, Označiteljski jezici za opis i prikaz sadržaja, Oblikovanje mrežnih stranica te Elektroničko nakladništvo i knjižarstvo.