dcsimg
 • Najbolji način za predviđanje budućnosti jest njezino stvaranje.

  Abraham Lincoln

 • Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova.

  Eleanor Roosevelt

 • Možda nismo u stanju pripremiti budućnost za svoju djecu, ali smo barem u stanju pripremiti svoju djecu za budućnost.

  Franklin D. Roosevelt

 • Svi su cvjetovi budućnosti u sjemenu sadašnjosti.

  Kineska

 • Budućnost ovisi o tome što radiš danas.

  Mahatma Gandhi

 • Nikada ne mislim o budućnosti – ionako prebrzo dolazi.

  Albert Einstein

 • Prošlost je duh, budućnost je san, sve što imamo je sada.

  Bill Cosby

 • Ako ne mislite o budućnosti, ne možete je ni imati.

  John Galsworthy

 • Problem s budućnosti je u tome što obično stiže prije nego smo mislili.

  Arnold Glasgow

 • Budućnost je uvijek u pokretu.

  Minch Yoda

Print

Klimatske promjene

Posted in Sažetak i biografija.

 

Što su to klimatske promjene, što ih uzrokuje i koje su posljedice na ekosustave na našem planetu, česta su i važna pitanja suvremenog svijeta. Znanstveno je dokazano da je čovjekov utjecaj na klimatske promjene nedvojben – rast globalnih temperatura zraka i oceana, otapanje snijega i leda, te porast razine mora. Ljudski utjecaj se proširuje i na druge aspekte klime, kao što su promjene prosječne temperature na kontinentima, produljenje vegetacijske sezone, temperaturne ekstreme i polja vjetrova. Problematika klimatskih promjena zaokupljat će i buduće generacije te je važno od najranije dobi diskutirati o ovoj temi. Kroz ovu radionicu nastoji se educirati djecu o procesima u prirodi koji dovode do klimatskih promjena i načinima odgovornog ponašanja, kao i alatima održivog razvoja u svrhu smanjenja osobnog ekološkog otiska.

Voditeljica: Dr.sc. Marijeta Čalić

Vrijeme održavanja: 25. travnja 2013.

Marijeta Čalić je zvanje diplomiranog inžinjera bilologije, te magistra i doktora prirodnih znanosti stekla na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  Od 2003. godine zaposlena na Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku gdje proučava taksonomiju, ekologiju i raspodjelu fitoplanktonskih populacija u Jadranskome moru. Trenutno radi kao viši asistent na projektu ''Struktura planktonskih populacija u trofičkom gradijentu u južnome Jadranu". Pored toga provodi praktičnu nastavu iz 4 kolegija na Odjelu za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku.

Već nekoliko godina surađuje s Prirodoslovnim muzejom Dubrovnik u promociji znanosti, poglavito područja ekologije. Jedan je od pokretača festivala "Čovjek na Zemlji", višednevne edukativne manifestacije o zaštiti okoliša i održivom razvoju koja se krajem svibnja događa u Dubrovniku.