Nikolina Bošnjak: 10 recepata profesora Snapea

Cilj je radionice približiti mlađoj djeci svojstva i načine korištenja ljekovitih biljaka, predstaviti neke od naših domaćih biljnih vrsta i upoznati sudionike radionica s načinima korištenja tih biljaka u prošlosti i u današnje vrijeme. Pokazat ćemo djeci kako izgledaju sušene biljke, dati im da ih omirišu, dodirnu i ispričati im čemu sve te biljke služe. Bit će na radionici i eteričnih ulja, a osvrnut ćemo se i na ljekovita svojstva biljaka koje susrećemo svakodnevno.

Biljke koje ćemo predstaviti jesu: kopriva, češnjak, kamilica, lavanda, čajevac, limunska trava, čuvarkuća, glog…

Djeca će moći aktivno sudjelovati i sama iskusiti nešto od biljne čarolije, omirisati i skuhati ljekoviti čaj, koji će na kraju i degustirati.

 

 

Mr. sc. Nikolina Bošnjak diplomirala je i magistrirala na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, na Geološkom odsjeku. Znanstvene teme kojima se bavila vezane su uz zagađenje okoliša teškim metalima i procjenu opasnosti za ljudsko zdravlje.

Bavi se edukacijom i savjetovanjem u vezi s održivim razvojem i zaštitom okoliša. Od 2007. godine organizira radionice za djecu kao voditeljica edukativnoga programa“Gea jučer, danas, sutra” u udruzi ViGea. Radionice obrađuju sve važnije teme vezane uz okoliš, otpad, energiju, razvoj života na Zemlji, zaštitu šuma.

Autorica je dječjih ekoloških bajki Tigiji i spletka duha Pohlepića i Tigiji i uvrijeđena biljka Anuk, tiskanih u obliku slikovnica. Slikovnice su osmišljene tako da educiraju i senzibiliziraju djecu o temama vezanim uz okoliš, ali na način da u njima potiču razmišljanje i usađuju vrijednosti koje su u skladu s načelima održivoga razvoja. U pripremi je i treća slikovnica koja obrađuje temu učinkovitoga korištenja energije.