Kroz povijest je astronomije nekoliko teleskopa obilježilo pojedine ere. U predavanju će se iznijeti najznačajniji detalji o deset, po općem mišljenju, najvažnijih teleskopa: od Galileova, Keplerova, Newtonova pa sve do suvremenih najznačajnijih svemirskih teleskopa.

 


Korado Korlević (Poreč, 1958.) poznati je hrvatski astronom iz Višnjana u Istri. Prema podacima na stranici Minor Planet Discoverers 11. je najproduktivniji tragač za asteroidima svih vremena. U periodu od 1996. do 2001. otkrio ih je 947, te je bio suotkrivač kod još 110 asteroida. Tri su kometa otkrivena iz Višnjana, a dva su automatski dobila prezimena otkrivača P/1999 DN3 (Korlević – Jurić) i P/1999 WJ7 (Korlević).

Postavljanjem neekološke rasvjete, koje je rezultat porast svjetlosnoga onečišćenja, na području cijele Istre u proljeća 2000. i 2001. godine razina sjaja noćnog neba raste do kritične razine i dotadašnji znanstveni rad iz Višnjana biva otežan, da bi 2001. godine prestao u potpunosti.

Od 2001. Korado Korlević se, u okviru Astronomskoga društva Višnjan, bavi popularizacijom astronomije i edukacijom. Dovršenjem gradnje nove zvjezdarnice na Tićanu (3 km od Višnjana) i postavljanjem opreme za astronomska i geofizička mjerenja na novoj lokaciji, stječu se uvjeti za nastavak rada na mapiranju Sunčeva sustava i drugih znanstvenih aktivnosti. Korado i njegov tim rade na novom teleskopu…