Prvo samostalno izdanje predstavit će i novo programsko usmjerenje Festivala. Multikulturalna Istra pruža mogućnost stvaranja snažnoga regionalnog festivala za djecu i dovođenja u Pulu kako autora tako i nakladnika iz šire regije.

Ove je godine poseban fokus na talijanskoj književnosti za djecu, a velik dio programa i radionica bit će bilingualan (na talijanskom i hrvatskom jeziku). Veliku su pomoć u ostvarivanju ovog dijela programa organizatori dobili od Talijanske Unije, talijanskih škola i vrtića te nakladničke kuće Edit iz Rijeke, koja će u Pulu donijeti velik izbor talijanskih knjiga za djecu najboljih talijanskih nakladnika.

Najveće je iznenađenje svakako nov i originalan prostor Monte Librića. Na osmo će pulsko brdo puno knjiga ovoga puta pulski i istarski mališani ulaziti kroz Herkulova vrata do pulske Zajednice Talijana, popularni Circolo, koji pruža priliku stvaranja pravoga, bajkovitoga dječjega grada knjige.

U okviru su programske koncepcije najavljeni najrelevantniji hrvatski dječji autori, kako književnici tako i ilustratori. Ovoga će puta oni biti u višestrukim ulogama: predstavit će se kao autori, a bit će i voditelji raznih kreativnih radionica. Hrvatskim će se autorima pridružiti i talijanski autori za djecu.

U popratnim su programima brojne kreativne radionice, igrani i animirani filmovi, scenske igre, lutkarske igre, putovanje u svijet starih knjiga, ali i stručni skupovi i okrugli stolovi u kojima će sudjelovati pedagozi i knjižničari iz cijele Hrvatske.

Kreirat ćemo radionice Izumi profesora Baltazara oblikovane idejom simpatičnoga znanstvenika koji rješava probleme čudnih stanovnika Baltazargrada uz pomoć kompliciranoga stroja, a zapravo uz maštu i puno pozitivne energije.


Više od 50 hrvatskih nakladnika izložit će rekordnih 2000 naslova.