"Kako se zove predstava"

Ispit druge godine Studija glume i lutkartva, kolegij Animacija 3: marionete. Naziv ispita je „Kako se zove predstava“.

Radnja se odvija u kazalištu gdje lutke dolaze na marionetnu predstavu. Osam  etida povezani su u jednu cjelinu.

 Trajanje 45 min. Životopis


Dubravko Torjanac, redatelj, prevoditelj


Rođen 1957. u Varaždinu. Diplomirao kazališnu režiju i radiofoniju (AKFiT, 1982.), radio kao asistent na glumačkom odjelu AKFiT i kao redatelj u Dramskom programu HR. Režirao šezdesetak predstava: za odrasle, za djecu, lutkarske (u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Varaždinu, Virovitici, Čakovcu, Sisku). Od 1994. umjetnički rukovoditelj i redatelj Dječje i lutkarske scene HNK u Varaždinu. Lutkarstvo (marionetu) učio kod prof. Albrechta Rosera u Stuttgartu. Piše kazališne, lutkarske i tekstove za djecu, adaptira za radio i kazalište.

Za lutkarski tekst «let ptica» 1990. nagrađen stimulacijom republičke SIZe za kulturu grada Zagreba, za tekst «Norci» 1997. nagradom Hrvatskog centra ASSITEJ za najbolji tekst za djecu i mlade. Predstava «Norci» Dječje i lutkarske scene HNK u Varaždinu 1998. nagrađena je Nagradom hrvatskog glumišta. Kao prevoditelj, član ASSITEJA i UNIME, na poziv prevoditeljskih mreža poput TRADUKIJa, s predstavama i samostalno, sudjelovao na međunarodnim kongresima, seminarima i kazališnim festivalima u zemlji i u inozemstvu (Njemačka, Meksiko, Rusija, Italija, Turska, Pakistan, Engleska, Poljska, Bugarska, Slovenija, Rumunjska, Austrija). Član varaždinskog Luktarskog studija «krpe i konci». U suradnji sa «krpama i koncima», kao i samostalno, organizira i vodi lutkarske seminare na temu «marionete».

Kao izvanredni profesor predaje marionetu na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Kao prevoditelj djeluje više od trideset godina. Prijevode poezije, proze, kazališnih komada, tekstove iz područja teatrologije, psihoanalize, znanosti o književnosti, sociologije i antropologije, kao i vlastite prozne tekstove kontinuirano objavljuje u emisijama III Programa HR, te u stručnim i književnim časopisima. Stalni suradnik izdavačkih kuća DISPUT,  SCARABEUS i MOZAIK KNJIGA. Član Društva književnih prevoditelja Hrvatske.

Trenutno završava doktorski studij iz teatrologije na odjelu Komparativne književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu (naslov: «Goethe pred lutkarskom pozornicom doktora Johanna Fausta» s temom putujućih marionetskih kazališta i inačica igrokaza o Faustu putujućih lutkara).