10 mikrobiološki najopasnijih namirnica

 

Ne razmišljamo često o tome, ali konzumiranje hrane je opasna aktivnost. Ukoliko sami ne uzgajamo i ne pripremamo namirnice, ne znamo ništa o njihovom porijeklu, uzgoju ili jesu li pravilno čuvane ili ne. Mikroorganizmi u namirnicama su uzrok bolesti milijuna ljudi širom Svijeta. U predavanju će se predstaviti 10 namirnica koje su, najčešće, povezane s bolestima uzrokovanim hranom te mjere njihova sprječavanja. Kao potrošači, imamo pravo očekivati sigurne i kvalitetne namirnice koje kupujemo i konzumiramo, ali moramo poznavati i načine kojima možemo povećati njihovu sigurnost.

 

 

Životopis

 

Hrvoje Pavlović

 

Dr. Hrvoje Pavlović je rođen 9. siječnja 1974. godine u Našicama gdje je završio osnovnu školu i srednju školu (jezičnu gimnaziju). Nakon završene srednje škole školovanje je nastavio 1992. godine na Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Osijeku, gdje je diplomirao 1997. godine. Po stjecanju diplome zaposlen je na istom fakultetu u svojstvu znanstvenog novaka. U Zagrebu, na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu 1998. godine upisao je poslijediplomski magistarski znanstveni studij, a 2003. godine je obranio magistarski rad. Član je Hrvatskog mikrobiološkog društva. Za objavljene radove i znanstvenu djelatnost u području prehrambene tehnologije dobio je godišnju nagradu Akademije tehničkih znanosti Hrvatske za mlade znanstvenike "Vera Johanides" za 2005. godinu. Doktorski rad pod naslovom: "Sinergistički učinak sastojaka eteričnih ulja na odabrane bakterije roda Salmonella" obranio je 2006. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku.