10 najvećih dostignuća u astronomiji

 

Astronomija kao znanost ima vrlo veliki utjecaj na razvoj ljudske misli. Kroz predavanje o 10 najvećih otkrića prikazati će se njihov utjecaj na ljudsku misao u svjetlu spoznaje svijetu oko nas.

Predavanje je zamišljeno uz projekciju tematskih cjelina te moguće, (ovisno o vremenu) praktično promatranje pojava na nebu koja će biti opisana u predavanju.Životopis


Dalibor Mesarić


Dalibor Mesarić rođen je 1955. godine u Osijeku. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, smjer elektronika -radiokomunikacije. Počinje raditi na području telekomunikacija. Nastavlja u računskom centru IPK Osijek na poslovima razvoja telekomunikacijskih i računalnih mreža. Slijedeća aktivnost je na poslovima regionalnog direktora izgradnje mobilne telekomunikacijske mreže. Nakon toga radi kao direktor izgradnje optičke mreže regije istok. Slijedi posao na izgradnji Arene Zagreb, kao pomoćnik direktora projekta. Trenutno radi na Elektrotehničkom fakultetu Osijek kao stručni suradnik. Astronomijom, kao hobijem, se počinje baviti u osnovnoj školi. Samostalno izgrađuje svoj prvi teleskop, uključujući i brušenje zrcala objektiva.
Danas se bavi CCD astronomijom i spektroskopijom. Jedan je od osnivača Astronomskog društva u Osijeku, čiji je predsjednik od osnutka do danas.