Do sada je poznato 107 ugljikovih spojeva – organskih i anorganskih. Oni u prirodi prelaze jedni u druge. I naš je organizam izgrađen od ugljikovih spojeva.

Da bi se naš organizam održao zdravim, trebamo se i zdravo hraniti primjenjujući pritom pravila ispravnoga kombiniranja namirnica (također izgrađenih od ugljikovih spojeva!), piti što je moguće čišću vodu, boraviti na otvorenom prostoru i udisati čisti zrak te se u razumnoj mjeri izlagati suncu.
Ipak, u slučaju kada naš organizam zakaže, potrebna nam je
TERAPIJA LIJEKOVIMA
Lijek jest svaka tvar ili mješavina tvari namijenjena liječenju ili sprječavanju bolesti kod ljudi te svaka tvar ili mješavina tvari koja se može primijeniti na ljudima u svrhu obnavljanja, ispravljanja ili prilagodbe fizioloških funkcija farmakološkim, imunološkim ili metaboličkim djelovanjem. I lijekovi su izgrađeni od ugljikovih spojeva!
Kada se uzimaju lijekovi, oni se miješaju s kemijskim elementima u našem tijelu. U mnogo slučajeva lijekovi sami po sebi ne liječe bolest. Oni samo pomažu jačanju organizma koji se onda lakše bori protiv zdravstvenih tegoba.
NEŽELJENA DJELOVANJA LIJEKA
Farmakološki efekti, alergijske reakcije, anafilaksija te intereakcija lijekova.
Svi lijekovi imaju neželjena djelovanja, što je i navedeno u pakiranju. Osim toga, neke namirnice onemogućavaju ili pojačavaju djelovanje lijeka.
LIJEKOVI I HRANA KOJI NE IDU ZAJEDNO

NAMIRNICA

LIJEK

DJELOVANJE LIJEKA

DJELOVANJE NAMIRNICE

biljna vlakna

digoksin

za srčane bolesti

spriječavaju apsorpciju
lijeka

acetaminofen

protiv bolova

mlijeko

antibiotik

protiv upala

sprječava djelovanje

sirevi: cheddar, parmezan

različiti antidepresivi

koče djelovanje

kava, čaj i napitci na bazi kole

astma, bronhitis

ubrzava se srčani ritam, pretjerano stimulira živčani sustav

grejp

statini, hipertenzivi imunosupresori

povećana količina masnoća, povišeni krvni tlak, autoimune bolesti

pojačava djelovanje pa može doći do predoziranja

preparati vitamina i minerala

svi lijekovi

vežu se na sve lijekove i izazivaju slabost, povraćanje, teškoće u disanju

banane, rajčice, tamnozeleno povrće – špinat, kupus, peršin, grah, riba

varfarin, heparin, pelentan

antikoagulansi

koči učinak lijekova –može doći do stvaranja ugrušaka

banane, rajčice, krumpir

lasix

diuretici koji štede kalij

povećava količinu kalija u organizmu

PRIRODNI LIJEKOVI
Pokazat ćemo kako se sintetički lijekovi za astmu, bronhitis, bubrežne kamence, celulit, giht, ispadanje kose, pretilost, psorijazu, tjeskobu ili nesanicu, žgaravicu, smanjenje bolova, prirodne antibiotike za poboljšavanje imuniteta i smanjenje visoke temperature mogu zamijeniti prirodnim sredstvima.
Smilje, kao mediteranska biljka predivnoga mirisa, zaslužuje zbog svoje ljekovitosti posebnu pozornost. Korisno je poznavati vrijeme i način berbe, načine pripreme i uporabe te ljekovitost smilja. Pokazat ćemo i pripremu kreme od smilja u maslinovom ulju, a riječ je o vrlo jednostavnoj recepturi s prirodnim sirovinama.

Zaključak: Lijekovi su se sintetički počeli proizvoditi kada je kemija napredovala toliko da su se mogla „imitirati“ svojstva prirodnih lijekova. Razvojem je kemije počela proizvodnja novih tvari te se svakodnevno razvijaju novi lijekovi, ali se pojavljuju i nove bolesti. Naročito je opasna pojava superotpornih bakterija zbog neodgovorne uporabe antibiotika.
Naš će organizam biti otporan prema bolestima ako mu povećamo imunitet pravilnom prehranom i u slučaju lakših poremećaja iskoristimo prirodne preparate.

 

ŽIVOTOPISI

MARINA PAVLIĆ
Rođena sam 1953. u Rijeci. Godine 1976. sam završila Tehnološki fakultet u Zagrebu, a 1983. sam na istom fakultetu stekla zvanje magistra tehničkih znanosti.
Od 1977. radim u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi Rijeka, gdje predajem predmete kemijske struke. Kao vanjski sam suradnik (u zvanju znanstveni asistent) radila na Pomorskom fakultetu Rijeka od 1991. do 1999. godine, na kojem sam držala Vježbe iz kemije, kolegij Zaštita materijala i Vježbe iz zaštite materijala.
U Prirodoslovnoj i grafičkoj školi sam jedan od voditelja u programu GLOBE. Svake godine s učenicima radim na nizu projekata (za Školski laboratorij, u projektu „Zdrav život“, nagrađeni smo od tvrtke DM), a sudjelujemo i na državnim smotrama te natjecanjima. Od prošle godine sudjelujem i na Festivalu znanosti.
U sklopu programa GLOBE radimo i na međunarodnom projektu „The tree rings“, gdje je naš partner škola iz Norveške.

IRENA SABO
Rođena sam 3. siječnja 1958. godine u Rijeci. Od 1981. godine, nakon završenoga Tehnološkoga fakulteta u Zagrebu, radim u školi. Sada je to Prirodoslovna i grafička škola u Rijeci. Predavač sam kemijske grupe predmeta i jedan od voditelja naše škole u programu Globe. Kod učenika želim osvijestiti ljubav prema prirodi, njezinu očuvanju i zdravom životu općenito. Zato često organiziramo terensku nastavu i istraživanja, a svake godine realiziramo više projekata iz navedenih područja. Uz Festival znanosti, sudjelujemo i na različitim smotrama i državnim natjecanjima.