Nastavljamo prošlogodišnju priču o izumiteljima, ljudima koji su nas fascinirali svojim idejama.
Što je zajedničko Nikoli Tesli, Robertu Bartiniju, Davidu Schwarzu, Josipu Belušiću, Marcelu Kiepachu, Anti Šupuku i profesoru Baltazaru?
Rođeni su u Hrvatskoj i izumili su ono bez čega bi život kakav poznajemo bio nezamisliv. Filmom i riječju predstavit ćemo izumitelje čiji su nam izumi toliko „normalni“ da i ne postavljamo pitanje kako se ikada moglo živjeti bez njih.

Voditeljice: Marta Lončarević i Smiljka LergaMarta Lončarević, prof. rođena je 3. srpnja 1968. u Rijeci, gdje je odrasla i završila Pedagoški (danas Filozofski) fakultet te stekla zvanje profesorice hrvatskoga jezika i književnosti.

Poslije studija niz je godina radila na zamjenama u riječkim srednjim i osnovnim školama na radnom mjestu nastavnice hrvatskoga jezika. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2008. g. završava studij informacijskih znanosti te stječe zvanje diplomirane knjižničarke.

Od 2005. g. radi na radnome mjestu školske knjižničarke u Tehničkoj školi za strojarstvo i brodogradnju u Rijeci i od tada u školi pokreće razne projekte. Radi i poslove ispitne koordinatorice.

Od šk. g. 2011./2012. predaje hrvatski jezik i književnost i u Prirodoslovno-grafičkoj školi, u programu obrazovanja odraslih.

Majka je dvoje djece.

 

Smiljka Lerga, prof. fizike i politehnike

Rođena sam 14. svibnja 1971. godine u Rijeci, gdje sam završila osnovnu i srednju školu. Godine 1997. diplomirala sam na Pedagoškom (danas Filozofskom) fakultetu, smjer fizika i politehnika. Te iste godine počinjem raditi na kraćim zamjenama u OŠ Škurinje i OŠ Srdoči kao nastavnica fizike. Od ožujka 2002. godine radim u Tehničkoj školi za strojarstvo i brodogradnju u Rijeci kao nastavnica fizike i tehničke mehanike.

Sudjelovala sam u ocjenjivanju državne mature šk. god. 2009./2010. te 2010./2011. i probne državne mature 2008./2009. šk. god. (u Nacionalnom centru za vanjsko vrjednovanje obrazovanja ).

Majka sam dvoje djece, Jakova (1998. god.) i Lucije (2000. god.).