Izložbu Najljepša astrofotografija organizira British Council.


Autori najboljih astronomskih fotografija godine natjecanje je za vrhunske astrofotografe i izložba koju organizira Kraljevska zvjezdarnica u Greenwichu u suradnji s časopisom Sky at night. Natjecati se može svatko, a fotografije koje na grupu natjecanja Flickr stižu iz cijeloga svijeta snimljene su različitom opremom, od jednostavnih do profesionalnih fotoaparata, ponekad i uz pomoć najsofisticiranijih specijalnih teleskopa.

U četiri je godine ovo natjecanje okupilo brojne entuzijaste i profesionalce koji svake godine, u sve većem broju, istražuju granice tehnologije i otkrivaju ljepote svemira.

Četiri su glavne kategorije fotografija – Zemlja i svemir, Naš Sunčev sustav, Duboki svemir i Mladi autori najboljih astronomskih fotografija godine za natjecatelje do 16 godina. Tri se posebne nagrade dodjeljuju za kategorije Ljudi i svemir, Najbolji početnik i Najbolja fotografija robotskim teleskopom. Za svaku od navedenih tema svake godine stigne velik broj izuzetnih fotografija čime se ostvaruje i osnovni smisao ovoga projekta: potaknuti inovacije u  znanstvenom i estetskom smislu.

Izložba se sastoji od pobjedničkih i pohvaljenih fotografija natjecanja iz proteklih triju godina, pri čemu svaka od njih predstavlja iznimnu vrijednost i kreativnost natjecatelja. 

Više informacija potražite na http://www.rmg.co.uk/visit/exhibitions/astronomy-photographer-of-the-year/.