U posljednjih dvadesetak godina potraga za planetima izvan Sunčeva sustava doživljava sve brži razvoj pružajući nam uvid u nevidljive svjetove udaljene od nas i više od 20 000 svjetlosnih godina. U tu se svrhu koriste različite metode potrage koje su u velikoj mjeri komplementarne pružajući nam cjelovitiju sliku o planetima Mliječnoga puta. Da bismo dobili ideju o strukturi i razvoju zvijezda i planetarnih sustava te procjenu broja planeta u našoj galaksiji na kojima je moguć život, potrebno je što preciznije odrediti mase ekstrasolarnih planeta.

Metoda gravitacijske leće omogućuje najpreciznije određivanje mase planeta i pokriva najveći raspon parametara sustava planet–zvijezda. Opažanja fotometrijskih svjetlosnih krivulja, koja smo obavljali niz godina pomoću mreže optičkih teleskopa raspoređenih na južnoj Zemljinoj hemisferi u sklopu međunarodne znanstvene kolaboracije PLANET (Probing Lensing Anomalies NETwork) omogućila su nam da osim pojedinačnih otkrića ekstrasolarnih planeta načinimo i procjenu broja planeta u orbitama zvijezda Mliječnoga puta (Nature 2012). Bit će opisano otkriće i precizno određivanje mase planeta MOA 2009-BLG-266Lb (Astrophysical Journal 2011) i objašnjen značaj otkrivanja planeta mase 10 puta veće od Zemljine u razumijevanju teorije nastanka planetarnih sustava.

Relevantni znanstveni radovi:

1. Cassan, A.,..., Dominis Prester, D., ....: " One or more bound planets per Milky Way star according to microlensing observations , Nature. 481 (2012), 167–169

2. Muraki, Y.; ...; Dominis Prester, D., ...: "

Discovery and Mass Measurements of a Cold, 10-Earth Mass Planet and Its Host Star." Astrophysical Journal. 741 (2011) , 1; 22–60; (vijest o ovom otkriću izišla je u časopisu Science, u sklopu "Editor's choice")

3. Gould, A,..., Dominis Prester, D., ....: Frequency of Solar-like Systems and of Ice and Gas Giants Beyond the Snow Line from High-magnification Microlensing Events in 2005-2008. , Astrophysical Journal. 720 (2010) , 2; 1073–1089

4. Beaulieu, J. P.;..., Dominis, D;...: Discovery of a Cool Planet of 5.5 Earth Masses Through Gravitational Microlensing., Nature. 439 (2006) , 7075; 437–440

Dr. sc. Dijana Dominis Prester, doc. zaposlena je na Odjelu za fiziku i predaje na Odjelu za fiziku i Odjelu za informatiku Sveučilišta u Rijeci. Doktorirala je astrofiziku u Njemačkoj na Sveučilištu u Potsdamu na temi potrage za ekstrasolarnim planetima. Magistrirala je i diplomirala fiziku na Sveučilištu u Zagrebu. Sedam je godina provela u inozemstvu i usavršavala se na poznatim institucijama poput Universitaets-Sternwarte Muenchen, Institut fuer Astronomie der Universiteat Wien, Caltech, Vatican Observatory i drugima. Opažala je na optičkim i Čerenkovljevim teleskopima na opservatorijima u Chileu, na Kanarskim otocima, Australiji i Italiji.

Objavila je 50-ak znanstvenih radova u visoko rangiranim svjetskim znanstvenim časopisima, uključujući i 2 rada u časopisu Nature te niz drugih znanstvenih i stručnih radova. Sudjeluje u međunarodnim i domaćim znanstvenim projektima već 15 godina, a vodila je znanstveni bilateralni projekt s Njemačkom. Članica je dviju međunarodnih znanstvenih kolaboracija: PLANET (Probing Lensing Anomalies NETwork) i MAGIC (Major Atmospheric Gamma Imaging Cherenkov telescopes). Zajedno je s kolaboracijom PLANET sudjelovala u otkrićima nekoliko planeta izvan Sunčeva sustava, između ostalih i prvoga ekstrasolarnog planeta sličnog Zemlji, te pisanju nedavno objavljene znanstvene studije o učestalosti planeta u našoj galaksiji.

Dopredsjednica je Hrvatskoga astronomskog društva.

Uz znanstveni i nastavni rad na sveučilištu već se niz godina bavi i popularizacijom znanosti putem javnih predavanja i članaka.