Hodanje po tekućini jedno je od najatraktivnijih javnih oprimjerenja zakona fizike u kojemu mogu sudjelovati djeca i odrasli svih dobi. Po tekućinama koje su tzv. nenjutnski fluidi može se hodati (bez propadanja) i sve dok se gibamo (hodamo, trčimo ili se vozimo po njima npr. biciklom, rolama…), ne tonemo u tekućinu. Ako se zaustavimo – potonemo tj. propadnemo do dna, kao i u vodi.

 

Fizikalno objašnjenje pojave:

Viskoznost je posljedica unutarnjega otpora tekućine pri strujanju, odnosno trenja između susjednih slojeva tekućine koji se gibaju jedan uz drugoga. Dok se njutnskim tekućinama (npr. vodi i njoj sličnima) viskoznost ne mijenja promjenom gradijenta brzine toka, kod nenjutnskih se tekućina viskoznost mijenja pri promjeni gradijenta brzine toka. Takva svojstva imaju npr. koloidne suspenzije i otopine polimera, kao što su (među namirnicama) npr. kečap i otopina škroba.

Izvođenje atrakcije na javnom mjestu:

  • 7,00 – 12,00 sati se postavlja bazen s tekućinom,
  • 12,00 – 18,00 sati demonstrira se hodanje po tekućini, u čemu aktivno mogu sudjelovati i građani.

Opis

U ograđeni se prostor na Korzu montira „bazen“ (1 × 4 × 0,5 metra) te ga se ispuni nenjutnskom tekućinom. Svi koji žele hodati po tekućini u bazenu moraju biti bosi (iz higijenskih razloga jer se očekuje mnogo sudionika u pokusu) te moraju isplahnuti noge (vodom ili dezinfekcijskom tekućinom) prije hodanja i nakon njega.

Kao nenjutnska se tekućina u pokusu koristi mješavina škrobnoga brašna i vode. Budući da se škrobno brašno rabi u domaćinstvu za zgušnjavanje umaka ili krema, otopina škroba je potpuno bezopasna, štoviše jestiva je i odlaže se kao organski otpad.

Filmovi koji prikazuju atrakciju

http://www.youtube.com/watch?v=f2XQ97XHjVw

http://youtu.be/Lb9kt1z3jAA

(snimka demonstracije izvedene u centru Ljubljane)

http://www.youtube.com/watch?v=U5dB5Qsgj2g

Postav demonstracije izvest će Znanstveni centar Hiša eksperimentov iz Ljubljane (http://www.h-e.si/).