Koliko planeta ima Sunčev sustav? Tražimo li deseti planet? Ili ih je samo osam? Na ovom predavanju dobit ćete odgovor na jedno od najčešće postavljanih pitanja – zašto Pluton više ne zovemo planetom.

 

Vanesa Ujčić Ožbolt
Rođena je u Rijeci 1971. godine. Članica je Akademskoga astronomskog društva – Rijeka od 1995., a predsjednica Društva bila je od 2001. do 2005. godine. Zaposlena je kao voditelj programa AAD-a Rijeka, voli muziku (Nirvana, Blind Guardian, Nightwish, U2 itd.), još više voli Tolkiena, fantastiku, vilenjake i izmišljene svjetove, čitanje i pisanje, a još više astronomiju i rad s mladima. Od otvaranja Riječke zvjezdarnice, 18. svibnja 2001., drži popularno-znanstvena predavanja za građane i učenike

 

Alen Ožbolt
Rođen je u Rijeci 1971. godine. Član je Akademskoga astronomskog društva – Rijeka od 1999. godine. Diplomirani je inženjer strojarstva i zaposlen je u poduzeću INA d.d. Ne voli muziku, ali voli povijest, čitanje, filmove, sport, SF i fantastiku, kao i astronomiju, pa zajedno s Vanesom Ujčić Ožbolt drži na zvjezdarnici popularno-znanstvena predavanja za građane.

 

Više o sudionicima/suorganizatorima programa:

Rijeka sport d.o.o i Astronomski centar Rijeka (RS, ACR) – Tvrtka Rijeka sport, u 100% vlasništvu Grada Rijeke, upravlja Astronomskim centrom Rijeka koji ove godine obilježava treću godinu postojanja. Centar, koji je član Međunarodne udruge planetarija (IPS), nudi programe za građanstvo, ali i za vrtiće, škole i organizirane grupe, i to u digitalnom planetariju te zvjezdarnici. S ciljem popularizacije astronomije Centar je organizator mnogobrojnih nacionalnih događanja kao npr. Međunarodni dan planetarija, Tjedan tamnoga neba, Svjetski tjedan Svemira i sl. Saznajte više na www.astronomski-centar-rijeka.hr te na Facebook fun page.

Akademsko astronomsko društvo – Rijeka (AAD Rijeka) je udruga osnovana 1974. godine i okuplja ljubitelje astronomije u Rijeci i okolici. Tijekom proteklih su 37 godina članovi Društva neumorno radili na popularizaciji astronomije i srodnih znanosti te edukaciji mladih. To su i danas glavne aktivnosti Društva koje provodi održavanjem brojnih predavanja, prezentacija, radionica, promatranja, izložbi itd. Na lokalnoj je razini Društvo suorganizator nekih značajnih događanja u Rijeci, kao što su Noć muzeja, Festival znanosti, Noć ulične astronomije i sl. Više o radu Društva može se saznati na www.aad.hr.