U predavanju će se kroz konkretne primjere iz inženjerske prakse, putem prikaza i analize havarija broda (tanker Exxon Valdez), aviona (McDonnell Douglas DC-10), automobila (Ford Pinto), atomske centrale (Chernobyl) i svemirskih letjelica (Space Shuttle Challenger i Space Shuttle Columbia) upozoriti na važnost primjene etičkih načela u profesionalnom radu današnjih inženjera.

U današnje vrijeme inženjeri i znanstvenici nose teret odgovornosti za kvalitetu života budućih generacija više nego ikada prije. Inženjerstvo je važno i učeno zanimanje koje ima izravan i vitalan utjecaj na kvalitetu života svih ljudi. Odluke i aktivnosti inženjera imaju dalekosežan utjecaj na svijet u kojem živimo i na cjelokupno ljudsko društvo. Zbog toga se rad inženjera mora temeljiti na ispravnosti, nepristranosti, pravednosti i poštenju te mora biti usmjeren prema zaštiti javnoga zdravlja, sigurnosti i opće dobrobiti. Inženjeri moraju biti svjesni etike u svom profesionalnom radu i ne smiju imati na umu samo profit jer kad stvari krenu krivim putem, uvijek je u pitanju etička dimenzija.

 

Neven Lovrin radi kao redoviti profesor na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, na Zavodu za konstruiranje u strojarstvu, gdje trenutno obavlja dužnost predstojnika  Zavoda. Voditelj je modula Konstruiranje u strojarstvu, na poslijediplomskom doktorskom studiju Tehničkog fakulteta. Temeljna područja njegovog istraživanja i interesa su: transportna sredstva, mehanički prijenosnici, elementi strojeva, konstruiranje pomoću računala (CAD) i inženjerska etika.