"Emotivno stanje koje dovodi do velikih postignuća podsjeća na vjernika ili ljubavnika: neprekidna nastojanja ne potječu od namjere ili programa već od neotklonjive potrebe"
A. Einstein

Nanotehnologija i etika

Dr. sc. Luciano Delbianco održao je predavanje Nanotehnologija i etika na Visokoj tehničko-poslovnoj škoia u Puli - Politehnički studij s pravom javnosti u ponedjeljak, 23.04.2012. s početkom u 17.00 sati.


Nanotehnologija je jedno od najbrže rastućih područja znanosti i predmet je velikoga broja suvremenih istraživanja. Upotreba nanotehnologije u medicini, proizvodnji materijala s posebnim svojstvima, poljoprivredi, u vojne svrhe i u drugim područjima ima ogroman razvojni potencijal. Razmotrena su važna etička pitanja u primjeni nanotehnologije.


Deset priznanja Zajednice tehničke kulture Pula za 2011. godinu

Na godišnjoj Skupštini Zajednice tehničke kulture Pula koja je održana u utorak 24. travnja, dodijeljena su godišnja priznanja Zajednice za 2011. godinu. Priznanja je dodijelio Boris Siljan, predsjednik ZTK Pula, a dodjeli su pored ostalih nazočili i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Smoljan, te pročelnik odjela za Društvene djelatnosti Grada Pule Erik Lukšić.


Povelja za životno djelo dodjeljena je Mariu Delmoru, koji se od 1961. godine bavi moto utrkama, a 1970. godine postaje aktivni sportaš AMD Pula, danas AK Pula-Rovinj. Višestruki je prvak bivše i sadašnje države, deseterostruki pobjednik Istarskog rally-a, prvak Jugoslavije na kružnim stazama, trostruki vice prvak na brdskim stazama u kategoriji do 1150 cm3, jedini vozač koji je nastupio na svim utrkama Buzetski dani, a ove godine slavi 30 godina nastupa. Ima vozačku karijeru od 40 godina u kojoj je zdušno pomagao mladim vozačima, iskazao se je kao organizator utrka Rabac-Labin. Osim postignutih vrhunskih rezultata u svojoj dugogodišnjoj karijeri, posvetio se i radu s mladim vozačima u klubu.

Godišnja priznanja dobili su: članica Astronomskog društva „Istra“ Tanja Slamnik, Pula, dugogodišna članica AK "Pula-Rovinj" Iva Peruško, instruktor Denis Hudoletnjak, jedan je od osnivača Društva informatičara Pula Damir Blašković, dugogodišnji aktivni član Društva inovatora Pula Atilio Jadreško, zatim član Foto kluba Pula Miran Burić, dugogodišnji član Jedriličarskog kluba „Vega“ Ted Weidlich, ronjena u Klubu podvodnih aktivnosti „Uljanik“ Ivica Biletić te Marko Zdravković-Kunac predsjednik Pulske filmske tvornice.

Događanja u vrtiću Veruda u vrijeme trajanja Festivala znanosti 2012

24.04.2012.

U utorak, 24.04.2012. u 10.00 sati održano je otvorenje izložbe dječjih radova na temu ˝Matematički čovjek˝. Izložbu su otvorila djeca skupine Pačići s odgojiteljicom Laurom Bolković uz pokretnu recitaciju ˝10 ljutih gusara˝.

Otvorenju su prisustvovali predstavnici organizatora Festivala znanosti Anton Pletikos, Jasna Verk, Patricija Smoljan i ravnateljica PU Dječji vrtići Pula Mariza Kovačević te ostali djelatnici vrtića.

Radi se o likovnom i kreativnom izričaju djece predškolskog uzrasta, koja su trebala zamisliti kako bi izgledao čovjek čije se tijelo sastoji od brojeva. U sklopu izložbe predstavljen je i plakat ˝10 mitova o darovitoj djeci˝ kojeg je osmislila Irena Brajković, stručni suradnik psiholog prema autorici Ellen Winner. Plakat obrađuje 10 predrasuda vezano za dječju darovitost te objašnjava kakva je prava stvarnost vezano za pojam darovitosti...

10 NAJinovativnijih kompanija u svijetu

Sve najvažnije o njima

 možete doznati u Ekonomskoj školi Pula.

10 izuma koji su promijenili svijet u OŠ Tone Peruška

Postavku izložbe plakata izuma koji su promijenili svijet i usmjerili razvoj čovječanstva u pravcu kojim se i danas razvija možete vidjeti u Osnovnoj školi Tone Peruška.

Ovdje predstvaljamo nekoliko plakata:

 

 

podnozje