Danas se prepoznatljivi sirevi, uz vanjski izgled, odlikuju iznimnom kvalitetom i posebnošću. Postoji više kriterija po kojima se razlikuju, među kojima su vrsta mlijeka od koje su proizvedeni, kemijski sastav, tehnološki procesi u proizvodnji, dužina zrenja, konzistencija i zemlja podrijetla. Zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji neki sirevi postali su međunarodno poznati. Tako su Parmezan i Mozzarela poznati talijanski, Gauda i Edamac nizozemski, Camembert i Roquerfort francuski, Ementalac i Gruyere švicarski, a Fetta grčki sir. Europska unija prepoznala je važnost razlikovanja kvalitetnih proizvoda na regionalnoj osnovi kroz niz propisa o zaštiti oznaka zemljopisnog porijekla i oznaka izvornosti za poljoprivredne i prehrambene proizvode. Hrvatska može postati prepoznatljiva kao gastronomska i turistička destinacija zbog velikog broja kvalitetnih sireva, koje može ponuditi kao svoje tradicionalne specijalitete. Neki od njih postali su poznati i u svjetskim razmjerima poput čuvenog Paškog i Krčkog sira.

 

Dr. sc. Nataša Mikulec zaposlena je od 2001. g u Referentnom laboratoriju Zavoda za mljekarstvo na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu projekta Ministarstva znanosti obrazovanja i športa „Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira" izradila je disertaciju. Dio eksperimentalnog istraživanja provela je u Institutu „Ruđer Bošković" u Zagrebu. Na Agronomskom fakultetu obranila je 2010. g doktorsku disertaciju naslova „Promjene sadržaja topljivih peptida i aminokiselina tijekom zrenja Krčkog sira. Od 2007. g aktivno sudjeluje u izvođenju nastave na modulu preddiplomskog studija („Mlijeko i mliječni proizvodi“ i „Laboratorijska tehnologija“) i na četiri modula diplomskog studija („Kemija i fizika mlijeka, „Sirarstvo“, „Biokemija i tehnologija zrenja sira“ i „Prerada mlijeka na OPG“). Kao autor ili koautor objavila je 11 znanstvenih radova u časopisima a1 te četiri znanstvena rada u časopisima a2 skupine. Aktivno je sudjelovala na desetak domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova, te već 5 godine za redom sudjeluje na Festivalu znanosti.