Tamara Nikuševa Martić, Ljiljana Šerman: 10 lunarnih mjeseci – biološka radionica,

 

Normalna trudnoća traje deset lunarnih mjeseci, odnosno 40 tjedana ili 280 dana. Embrionalni razvitak započinje neposredno nakon oplodnje i odvija se u četiri faze:

  • brazdanje
  • formiranje zametnih listića
  • organogeneza
  • histološka diferencijacija organa

Oplođena jajna stanica- zigota prvo se razvija u zametak ili embrij, a poslije 12 tjedna trudnoće zametak nazivamo plod odnosno fetus.

 

 

 

Dr.sc. Tamara Nikuševa Martić zaposlena je kao docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U svojem znanstvenoistraživačkom radu bavi se proučavanjem biologije tumora i molekularnom patologijom. Sudjeluje u izvođenju nastave na Medicinskom i Stomatološkom fakultetu. Objavila je 12 originalnih znanstvenih radova Članica je Hrvatskog društva za biokemiju i molekularnu biologiju te Hrvatskog društva za istraživanje raka te Htvatskog društva za neuroznanost. Majka je dvoje djece.

 

Dr.sc. Ljiljana Šerman, dr. med. zaposlena je kao izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U svojem znanstvenoistraživačkom radu bavi se proučavanjem procesa implantacije i placentacije kako na čovjeku tako i na eksperimentalnim modelima glodavaca. Sudjeluje u izvođenju nastave na Medicinskom i Stomatološkom fakultetu. Članica je Hrvatskog društva za biokemiju i molekularnu biologiju, Hrvatskog mikroskopijskog društva, Hrvatskog biološkog društva, te posjeduje važeću licencu Hrvatske liječničke komore. Majka je troje djece.