Kemijanje za 10!

 

Sadržaj radionice vidljiv je na mrežnoj stranici http://www.irb.hr/Dogadanja/Medunarodna-godina-kemije.

 

Redoks reakcije, kiselinsko-bazne reakcije, taloženje, oksidacija, kompleksiranje… kako to komplicirano i nerazumljivo zvuči, a proći ćemo sve to kroz jednostavne i zanimljive kemijske eksperimente u izvedbi kojih ćemo svi zajednički sudjelovati. Boje će nastajati i nestajati, mijenjati se, metali će se „stvarati“ iz prozirnih tekućina. U našem malom kemijskom laboratoriju bit će, naravno, vatre i dima, tek toliko da vidimo da kemija može ponekad biti i opasna.

Kada je postala velika, Vesna Blažek nije mogla postati novi profesor Baltazar ni biti vila koja miševe pretvara u konje, bundevu u kočiju, a Pepeljugi napravi najljepšu haljinu na balu. A kada je morala krenuti u školu, nije bilo one za čarobnjake koju pohađa Harry Potter. Stoga je odlučila kemijati i to radi na Institutu Ruđer Bošković. Voli svu veliku i malu djecu, a trudi se da i sama nikada posve ne odraste.

 

Dijana Saftić isto tako nije završila čarobnjačku ni vilenjačku školu iz jednostavnoga razloga što ih nije bilo u bližoj okolici, ali se zato bavi kemijom, znanošću koja je sama po sebi čarobna. Za vas će se barem nakratko pretvoriti u vilu Zvončicu i pokušati vas uvjeriti u moć vilinske prašine. Sve što je naučila, pisalo je u bajkovitim slikovnicama debelima i više tisuća stranica. Zato dođite u što većem broju jer sigurno znate da Zvončica voli imati puno prijatelja. Čeka vas maštovit i čaroban svijet prepun iznenađenja i sjajne zabave. Upravo onakav u kakvu radi i Zvončica na Institutu Ruđer Bošković, gdje pripravlja čudesne nove kemijske spojeve.

 

Ivo Crnolatac, od milja zvan i Striček Ivo, ima već dosta godina i ponosni je tata dvoje djece. Završio je puno raznih škola, ali nikako da prestane učiti nove i zanimljive stvari. Još nije siguran što će biti kad odraste, a trenutno radi na Institutu Ruđer Bošković.