Ćiribu–ćiriba za male kemičare


Sadržaj radionice vidljiv je na mrežnoj stranici http://www.irb.hr/Dogadanja/Medunarodna-godina-kemije.

Kao pravi čarobnjaci zajedno ćemo mijenjati boje tekućinama u čaši, raditi duge u staklenoj epruveti, čarobnim štapićem raspršivati boje te nakraju napraviti pravu malu vulkansku erupciju, a najvažnije je od svega da ćemo se dobro zabavljati. Baš je fora što se sve čudnovate tekućine i čarobni sastojci mogu kupiti u samoposluzi pa ove „čarolije“ možemo pokazati mamama i tatama, bakama i dedama te prijateljima.

Kada je postala velika, Vesna Blažek nije mogla postati novi profesor Baltazar ni biti vila koja miševe pretvara u konje, bundevu u kočiju, a Pepeljugi napravi najljepšu haljinu na balu. A kada je morala krenuti u školu, nije bilo one za čarobnjake koju pohađa Harry Potter. Stoga je odlučila kemijati i to radi na Institutu Ruđer Bošković. Voli svu veliku i malu djecu, a trudi se da i sama nikada posve ne odraste.

 

Dijana Saftić isto tako nije završila čarobnjačku ni vilenjačku školu iz jednostavnoga razloga što ih nije bilo u bližoj okolici, ali se zato bavi kemijom, znanošću koja je sama po sebi čarobna. Za vas će se barem nakratko pretvoriti u vilu Zvončicu i pokušati vas uvjeriti u moć vilinske prašine. Sve što je naučila, pisalo je u bajkovitim slikovnicama debelima i više tisuća stranica. Zato dođite u što većem broju jer sigurno znate da Zvončica voli imati puno prijatelja. Čeka vas maštovit i čaroban svijet prepun iznenađenja i sjajne zabave. Upravo onakav u kakvu radi i Zvončica na Institutu Ruđer Bošković, gdje pripravlja čudesne nove kemijske spojeve.

 

Ivo Crnolatac, od milja zvan i Striček Ivo, ima već dosta godina i ponosni je tata dvoje djece. Završio je puno raznih škola, ali nikako da prestane učiti nove i zanimljive stvari. Još nije siguran što će biti kad odraste, a trenutno radi na Institutu Ruđer Bošković.