Predavanjem i radionicom sudionicima će se odgovoriti na pitanje čemu služi polarizirana svjetlost i što se sve s njom može učiniti.

Tijekom predavanja prezentirat će se boje koje nastaju prolaskom polarizirane svjetlosti kroz dvolomne materijale te objasniti kako i zašto se one mijenjaju, ali i istaknuti ulogu polarizacije kod životinja koje je rabe kao pomoć pri kretanju i komunikaciji s drugim životinjama.

Tijekom radionice će se korištenjem jednostavnoga pribora kao što je celofan, ljepljiva vrpca, staklo, polarizator i svjetlost kreirati lijepe boje. Kombiniranjem i igranjem nastat će vesele i zanimljive slike – prava mala umjetnička djela. Cilj je radionice proučavati fiziku i istovremeno potaknuti osobnu kreativnost.


Andrea Sebastijan, prof. rođena je 16. listopada 1974. godine u Dubrovniku, gdje je završila i Prirodoslovno–matematičku gimnaziju. Godine 1995. upisuje prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu, fizički odsjek – smjer profesor fizike, te diplomira 2000. godine. Nakon toga se vraća u Dubrovnik i zapošljava u Osnovnoj školi Gruda kao profesor fizike, a od 2002. godine stalno je zaposlena kao profesor fizike u Gimnaziji Dubrovnik. Bila je mentor učenicima na županijskim i državnim natjecanjima. Kao voditeljica je radionica za srednjoškolski uzrast sudjelovala na festivalu "Čovjek na Zemlji", koji se održavao 2011. godine u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik. Također je sudjelovala na brojnim stručnim i znanstvenim skupovima.