Svjetlosno se onečišćenje može smanjiti

Debatni klub

Svjetlosno onečišćenje se može smanjiti

 

U debati sudjeluju učenici četiriju osječkih gimnazija. Sveukupno će biti tri rasprave, a u prve dvije rasprave se odlučuje koje će ekipe debatirati u finalu. Debata je zamišljena kao rasprava učenika na određenu temu u trajanju od sat vremena uz prisustvo sudaca. Teza je određena unaprijed, a učenici dolaze sat vremena prije debate i bacaju novčić kako bi vidjeli hoće li biti afirmacijska ili negacijska skupina. To znači da učenici moraju prirediti argumente za obje strane. Učenici iznose argumente i protuargumente poštujući pravila debate, a suci slušaju i na kraju donose svoju odluku o tome koja ekipa ide u daljnje natjecanje. Cilj debate nije samo pobjeda nego kvalitetna rasprava u kojoj učenici mogu razvijati komunikacijske vještine, naučiti poštivati pravila i argumentirano braniti stavove.

 

 

Životopisi

 

Sara Hocenski:

 

Zovem se Sara Hocenski, rođena sam 24.svibnja 1989.godine u Osijeku gdje sam pohađala Osnovnu školu Svete Ane, te kasnije III. gimnaziju. Trenutno studiram hrvatski jezik i književnost i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku, gdje sam treća godina. Od 2010. godine radim preko studentskog servisa u HNK Osijek. U slobodno vrijeme volim čitati, putovati i odlaziti na koncerte, a već 17 godina pjevam u Vokalnom Ansamblu Brevis, s kojim sam sudjelovala na mnogim državnim i međunarodnim natjecanjima.

 

Ines Komić:

 

Rođena sam u Osijeku 25. prosinca 1989. godine. U rodnome sam gradu završila Osnovnu školu Frana Krste Frankopana i III. gimnaziju Osijek. Godine 2008. upisala sam preddplomski dvopredmetni studij Hrvatski jezik i književnosti i Engleski jezik i književnost. Kao srednjoškolka radila sam na raznim projektima, bila sam urednica i voditeljica radijske emisije "Veliki odmor" i urednica školskog lista "Krik". Ponekad volontiram, a uz redovno studiranje zaposlena sam preko studentskog servisa. Tijekom studiranja sudjelovala sam na projektu o Janku Poliću Kamovu, sudjelovala sam u snimanju amaterskog filma "Az" i moderirala debatu na Festivalu znanosti 2010l. godine. Područje zanimanja mi je stara hrvatska književnost i rad s djecom.