Janica i Ana dijelile promo materijal
NOVI LIST
 
Dosta vam je “Štikle”? Mislite da ima i važnijih stvari od “Ljubavi u zaleđu”? Slažete se s Ernestom Rutherfordom koji kaže “Nemamo novca – zato moramo misliti”? Onda je Festival znanosti u Rijeci pravo mjesto za Vas! Posjetite nas na našem INFO štandu ispred Radio Rijeke ili na ovim stranicama pogledajte što smo sve za Vas pripremili. Popularna predavanja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, u Riječkoj zvjezdarnici na Vežici ili baš u Vašoj školi, radionice i predstave opet u Vašim školama ali i u Prirodoslovnom muzeju te u Klubu ronilačkih aktivnosti, tribine u Gradskoj vijećnici na Korzu, izložbe u Svučilišnoj knjižnici u Dolcu, science caféi, poseban program u Lubenicama na Cresu, …sve u društvu ponajboljih predavača, nastavnika i mentora ne samo iz Rijeke , nego i iz drugih hrvatskih gradova , te naših znanstvenika iz inozemstva. To i puno više očekuje Vas na ovogodišnjem , četvrtom po redu, Festivalu znanosti u Rijeci. Dođite i zabavite se u društvu znanosti objašnje ne tako da je svi mogu razumjeti!

Organizator:
Centar za održivi razvoj-Ekopark Pernat, Rijeka


Suorganizator:
Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju, Zagreb

Lokacija:
KEP Kulturno-edukativni prostor „Škola“, Lubenice bb, LUBENICE
 

Rajka Jurdana-Šepić
Sanja Rukavina
Marta Žuvić-Butorac
Branka Milotić
Jasminka Ledić
Svjetlana Kolić-Vehovec
Milvana Arko –Pijevac
Vanesa Ujčić
 

Radionice se u Vašim školama nastavljaju i danas: saznati ćete kako pobijediti uz pomoć matematike, kako eksperimentirati s brojem p , što je to zlatni rez, kako uspješno čitati i učiti, … Pa popodne u HKD na Sušaku na već poznatu izuzetnu scensku (“dramaturšku”) performansu Saše Ostojića koji će ove godine uz Ninu Perezu pobuditi sva naša čula predavanjem o prolaznosti kroz prizmu starenja – sve do doticaja s besmrtnošću naših misli, iskustava, emocija i djela. To se ne smije propustiti!!! Čuvajte mi stolicu u prvom redu!!!

Ali, to je samo početak programa! Slijede predavanja o emocionalnoj inteligenciji te, pazi sad, Big Brotheru. I to također objašnjeno na znanstveno popularan način, ali i otvoreno za diskusiju u još jednom science caféu …sve do kasnih noćnih ura kad slijedi i službeno zatvaranje Festivala znanosti.

Vidimo se dogodine!


A danas: geometrija, ravnoteža, SMS poruke i topologija napokon objašnjene razumljivo , i to baš u Vašoj školi!

Cijel o popodne provedite u zvjezdarnici gdje ćete moći promatrati i saznati sve što ste željeli znati o Suncu i njegovim pomrčinama, ali i o svjetlosnom zagađenju našeg neba te o pothvatu koji je dugo zaokupljao ljudsku maštu: mjerenju veličine cijele Zemlje. Desert je ovaj puta negdje u sredini programa: samo za vas smo iz Njemačke doveli našu mladu i izuzetno uspješnu astrofizičarku Dijanu Dominis koja će vam objasniti kako je na svojim p romanjima svemira iz Čilea i Tasmanije pomogla da se otkrije dosad najmanji i najhladniji planet izvan našeg Sunče va sustava!

Dođite i “boldly go where no one has gone before” gdje “only the sky is the limit”!


Danas se radionice sele u Vaše osnovne škole gdje ćete naučiti sve o zraku i fluidima. Srednjoškolci će pak imati priliku vidjeti izvanre dan film o ljepotama fizike.

Festival znanosti se danas udružuje i s Nacionalnom zakladom za znanost i rub rikom “Znanost” Novoga lista u nagrađivanju najboljih studenata – mladih znanstvenika pa Vas pozivamo na i tribinu i popularno predavanje o leadershipu bivšeg Ministra znanosti Velimira Sriće.

A poslijepodne? Klasika: izvanredna predavanja u HKD -u! Sazna t ćete , tako , da ipak, srećom, koristimo veli k dio našeg mozga, što nam pak omogućava učenje, pamćenje i poučavanje, ali i proučavanje biometrije , sa svim dobrim i lošim što nam ona donosi. Nama je pak biometrija iz SAD -a vratila u Rijeku, barem zakratko, našeg izuzetno uspješnog znanstvenika Bojana Čukića. I za kraj: scenska prezentacija na temu učenja i poučavanja!


Vaše dijete u vrtiću ili u privim razredima osnovne škole je ‘lumen’ kojega zanima priroda? Onda ga svakako dovedite na današnje radionice i projekcije filmova u Prirodoslov nom muzej u.

OK, OK, djeca su već veća? Onda vas očekujemo u Klubu podvodnih aktivnosti u Kostreni.

Danas se otvara i izložba o Tesli u Sveučilišnoj knjižnici gdje je već postavljana i izložba “Vision of science”! A počinju i radionice možda baš u Vašoj srednjoj školi !

Nije vam dosta, nego tražite i večernju zabavu? Onda svakako dođite u HKD, gdje vas očekuju popularna predavanja o kukcima ali i o astronomiji, i to u ‘režiji’ jednog od najuspješnijih popularizatora znanosti u nas: Korada Korlevića. Preporuka: ne propustiti!!!

A ako živite na Cresu pa baš danas ne možete biti u Rijeci? Očekujamo vas na radionicama, predavanjima i natjecanjima na temu “Energija i zaštita okoliša” u Lubenicama!


Festival znanosti u Rijeci počinje! I kakav je to samo početak:
  • simetrije u prirodi, umjetnosti i znanosti objašnjenje tako da ih i klinci mogu razumjeti i vidjeti,
  • otkrivanje tajni kriptografije koje će vam omogućiti nalaženje gusarskog blaga,
  • Nikola Tesla predstavljen kao čarobnjak izuma, ali i kao čovjek i inspiracija,
  • pa opet simetrije, ali ovog puta na nanometarskoj (0,000000001 dio metra!) razini.

I za kraj: science café gdje ćete predavače moći ‘izrešetati’ vašim pitanjima o svemu tome, ali i saznati zašto su matematika i fizika zabavne. Čekamo vas!


 
ORGANIZATORI

SUORGANIZATORIFESTIVAL POTPOMOGLI


 

 

copyright ©2006. Festival Znanosti
Sva prava zadržana.