...OSIJEK
...RIJEKA
...SPLIT
...ZAGREB
Festival Znanosti
18.-24. travnja 2005.

 
 
 
 
 
 
 
POKROVITELJ

 
.. Pregled programa za subotu .. Tema dana
. Znanost o čovjeku

..Izdvajamo iz programa
Predavanje: 'Velike prijevare u znanosti'
subota, 16:00-17:00, Hrvatski kulturni dom Sušak

Kao i uvijek, najbolje ostavljamo za kraj. Predavanje dr. Amira Muzura, izuzetnog i gotovo renesansno svestranog znanstvenika govorit će o prijevarama u okružju akademske zajednice.
Prijevare i propusti u znanosti razlikuju se od onih kojima se bavi zakonodavstvo, jer u najvećem broju slučajeva nije moguće razlučiti prijevaru s predumišljajem od prijevare kao posljedice pogreške. Ipak, zbog činjenice da se znanost redovito gradi na temeljima ne samo vlastitih, već nužno i tuđih dosega, ova je tema iznimno vrijedna pažnje jer duboko zadire u sve rasprave o mogućnost zaštite znanstvene istine kao najznačajnijeg postignuća znanstvenih istraživanja.
Predavanje će biti predstavljeno kao šetnja kroz brojne primjere različitih vrsta prijevara u različitim znanstvenim disciplinama, od koje su neke upravo komične, a druge potencijalno vrlo opasne. Svakako dođite i poslušajte!

Svečano zatvaranje riječkog Festivala znanosti
subota, 20:30-22:00, Hrvatski kulturni dom Sušak

Ako ste iz bilo kojeg razloga propustili bilo koje od brojnih ovogodišnjih događanja, ovom prilikom nikako nemojte tu pogrešku i ponoviti...
Program svečanog zatvaranja održat će se u neformalnom i nadasve opuštajućem okružju predvorja Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. Prema tradiciji utvrđenoj proteklim dvama Festivalima, pripremljen je kratki filmski pregled najzanimljivijih trenutaka ovogodišnje fešte znanosti, kao i čitani pregled anegdota s ovogodišnjeg zbivanja. Napokon ovo će okupljanje ujedno najaviti i lijepu budućnost popularizatorskih nastojanja hrvatskih znanstvenika koje Festival pokušava potaknuti i podržati. Tako će predsjednik Nacionalne zaklade za znanost i tehnologiju, prof. dr. sc. Pero Lučin, i urednica priloga 'znanost' Novog lista ovom će prigodom n ajaviti godišnju nagradu koja će se od slijedeće godine dodjeljivati upravo za vrijeme Festivala znanosti hrvatskim studentima i znanstvenicima koji se tijekom godine istaknu svojim radom u promociji i popularizaciji znanosti.

..Predstavljamo organizatore

Organizacijski odbor RiFZ i Sveučilište u Rijeci


Upravo započeti Festival Znanosti u Rijeci rezultat je izvrsne suradnje mogih institucija gradova Rijeke i Pazina te Primorsko – goranske županije. Na čelu brojnih ustanova koje su već evo treću godinu za redom ne samo podržale riječko izdanje Festivala, nego se i aktivno uključile u njegovu organizaciju bili je Riječko sveučilište, a osobito skupina predanih znanstveno-popularizatorskih zanesenjaka, okupljenih u organizacijskom odboru festivala. Dozvolite da vam ih ovim kratkim tekstom predstavimo...

Prirodoslovni muzej u Rijeci
Rijeka


Kao jedan od organizatora ovogodišnjeg Festivala znanosti riječki će Prirodoslovni muzej organizirati nekoliko radionica, projekcije animiranih filmova na temu zaštite okoliša, predavanja na temu znanosti te dva isplovljavanja kočom radi upoznavanja organizama zajednica muljevitih dna.
Prirodoslovni muzej u Rijeci ustanova je čija je djelatnost vezana uz prikupljanje, prepariranje i čuvanje prirodoslovnih predmeta s područja Primorsko-goranske županije...

Društvo matematičara i fizičara Rijeka


Društvo matematičara i fizičara Rijeka osnovano je 1951. godine kao riječka podružnica Društva matematičara i fizičara Hrvatske. Svoje sadašnje ustrojstvo utemeljilo je 1974. godine.
Od samog početka postojanja, Društvo je doprinosilo razvoju nastave matematike i fizike, radilo na popularizaciji tih dviju znanosti, i svih njima srodnih disciplina, a danas, osim toga, u sveučilišnom centru kakav je Rijeka, aktivno sudjeluje i u oblikovanju znanstvenika iz područja matematike i fizike...
copyright ©2005. Festival Znanosti
Sva prava zadržana.